jutaan belia 2012

jutaan belia 2012
Jutaan Belia 2012

Kata Aluan

SPR

SPR
CDC - MALAYSIA

Followers

3 Apr 2013

Pulau Pinang Bubar DUN Esok


guan eng

GEORGETOWN – Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang dijangka dibubar esok bagi membolehkan pilihan raya umum Dewan Undangan Negeri ke-13 berlangsung serentak dengan pilihan raya Parlimen.

Ketua Menteri Lim Guan Eng memberitahu pemberita di sini hari ini bahawa beliau akan memaklumkan mengenai tarikh pembubaran DUN selepas menghadap Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas pukul 9.30 pagi esok.

Pulau Pinang mempunyai 40 kawasan DUN – 19 kawasan di bahagian pulau manakala 21 kawasan lagi di tanah besar iaitu Seberang Perai.

Pada pilihan raya umum 2008, pakatan pembangkang membentuk kerajaan negeri apabila DAP memenangi 19 kerusi DUN, Parti Keadilan Rakyat (PKR) memenangi sembilan kerusi dan PAS memenangi satu kerusi iaitu di Permatang Pasir.

Barisan Nasional (BN) pula hanya memenangi 11 kerusi dan kesemuanya diwakili oleh Umno.

Bagi kawasan Parlimen pula, Pulau Pinang mempunyai 13 kawasan iaitu tujuh di Seberang Perai dan enam kawasan di bahagian pulau. Pada pilihan raya umum lepas, DAP memenangi tujuh daripada kerusi Parlimen manakala PKR memenangi empat.

Bagaimanapun, dua daripada Anggota Parlimen PKR iaitu Datuk Seri Zahrin Hashim (Bayan Baru) dan Tan Tee Beng (Nibong Tebal) kemudiannya meninggalkan parti berkenaan dan mengisyhtiharkan sebagai wakil rakyat Bebas.

BN hanya memenangi dua kawasan Parlimen iaitu Kepala Batas yang diwakili oleh mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad adawi dan Tasek Gelugor yang diwakili oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan pembubaran Dewan Rakyat untuk memberi laluan kepada ilihan Raya Umum ke-13 (PRU13)diadakan. – Bernama


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.